Utrechtse startups dreigen Utrecht te verlaten

Negen Utrechtse startups schreven een brief in Duic ‘Wij willen in Utrecht blijven maar zo gaat dat niet lukken‘. De startups geven aan dat ze regelmatig door andere steden gebeld worden om zich daar te vestigen met aantrekkelijke regelingen om de overstap te versoepelen. “We willen niet weg, maar op deze manier wordt vertrekken wel de beste keuze voor onze bedrijven. Betaalbare bedrijfsruimte is heel schaars. En als we die zelf willen beginnen, ondervinden we weinig steun en lopen we tegen allerlei regeltjes aan.” Ze vragen aan de gemeente om geen kansen te laten liggen.

Gisteren bezocht ik een aantal van de startups. Eerst sprak ik met Menno van 2daysmood die de brief heeft ingediend namens de anderen. Hij vertelt dat hij het liefst in Utrecht wil blijven maar uiteindelijk moet hij wel voor zijn bedrijf kiezen. Hij is heel tevreden met het programma van UtrechtInc waar ze aan meedoen met het snel groeiende bedrijf. Menno benadrukt dat hij helemaal niet voor weinig geld ergens huisvesting wil, maar wil wel het liefst met andere bedrijven op één plek zitten en zit in andere regio’s aantrekkelijke voordelen. Het is fijn als ik bijvoorbeeld even bij Tommie van Edutainment Games kan checken hoe zij het doen. Het is toch anders dat anderen hier op de gang een paar deuren verder zitten.

Tommie zelf vertelt even later dat hij verwacht dat ook de gemeente bijdraagt aan innovatie in Utrecht. Hij is heel blij met zijn goedgekeurde aanvragen voor het Lokaal Economisch Fonds. Volgens hem is het juist zinvol als gemeente om te investeren in het versterken van het netwerk en vooral voor scaleups: de startups die zichzelf al bewezen hebben. Toen hij bij de gemeente aanklopte om te laten zien wat hun product voor het onderwijs kan betekenen werd verteld dat ze niet veel voor hem kunnen doen.

Anouk van Faqta vertelde mij al eerder dat ze vanuit Hilversum haar benaderd hebben om daar in de incubator te komen. “Echter, onze ‘roots’ liggen in Utrecht.”, zo vertelt Anouk. Ze geeft aan dat de startup grote waarde hecht aan de verbinding met de stad en de Universiteit Utrecht, een gerenommeerd instituut waar wetenschap en educatie nauw met elkaar verbonden zijn. “Er liggen hier voor de gemeente grote kansen om bloeiende startups die in de eerste groeifase verkeren passende huisvesting te beiden.” En Axel van TheFixedGearshop benadrukt dat startups risico’s nemen: ik heb een gat in de markt maar mijn concurrent zit mij op de hielen. Dit vraagt om slimme keuzes. Verschillende fietsonderdelen die hij verkoopt staan in de rekken in het kantoortje in Al16. De twee stagiaires zijn hard aan het werk.

Als raadslid heb ik al meerdere keren mij ingezet voor innovatie en het stimuleren van het startupklimaat. In reactie op de brief heb ik mondelinge vragen ingediend voor het vragenuur van de gemeenteraad. Ook kwam er een follow-up artikel in Duic en besteedde het AD Utrecht er aandacht aan. Bij de startups staat de telefoon roodgloeiend van huisvesters waar ze terecht kunnen; dat is alvast winst!

FullSizeRender