Mijn fiets is gestolen, die van jou ook?

Jahoor: ik hoor bij de club. De steeds groeiende club van Utrechters wiens fiets recent is gestolen. Hij stond bij het station, op het Smakkelaarsveld, gewoon in een rek. En nee, hij stond niet helemaal achteraan zodat dieven eerst tien andere mooiere fietsen passeerden. En nee, hij stond ook niet met wel vier fietssloten vast aan twee verschillende paaltjes. Hij stond gewoon in een rek! Hoe ver moet je gaan? ‘Had je je fiets maar niet bij het station moeten zetten?’. Echt? Dat kan toch niet de oplossing zijn?

In 2014 zijn er officieel 3772 fietsen gestolen in Utrecht. Dat zijn er gemiddeld tien per dag. Het aantal gestolen fietsen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Reken daarbij ook nog eens de fietsendiefstallen mee waarvan mensen geen aangifte doen en je komt op een nog hoger aantal uit. Meest ‘gevaarlijke’ plek om je fiets neer te zetten? Inderdaad, het stationsgebied waar mijn net nieuwe fiets ook stond.. In de binnenstad worden de meeste fietsen gestolen, en daarna mijn wijk Noordoost met ook nog eens Wittevrouwen als hotspot. In Wittevrouwen moet je vooral oppassen als je een Cortina fiets hebt: een dievenbende was actief op zoek naar deze hippe fietsen. Het wijkbericht wat voor de zomer verspreid werd waarschuwde hier al voor.

Wat te doen? Wat doen we in Utrecht aan fietsendiefstal? We hebben een Actieplan Fietsdiefstal.. Klinkt goed natuurlijk. Er wordt ingezet op preventie en advisering om te laten zien wat bijvoorbeeld goede sloten zijn (zo is een kettingslot beter dan een kabelslot), op goede en veilige fietsenstallingen, en ook worden acties georganiseerd om gestolen fietsen op te sporen. Volgens mij kan de gemeente samen met de politie veel doen. Maar de gemeente kan niet alles oplossen.

Ik ben boos op de dief en boos op de persoon die een gestolen fiets koopt. Zij houden samen het systeem van fietsendiefstal in stand. Wie koopt er nu een gestolen fiets? Ik moet zeggen dat ik dit toch om mij heen hoor.. Boos op mijzelf? Had ik ‘em dan aan een paaltje vast moeten zetten? Weer de vraag ‘hoe ver moeten we gaan?’. Je hoopt toch niet dat je meerdere sloten moet kopen die duurder zijn dan je fiets, of tien minuten langer moet lopen omdat je geen paaltje hebt waar je je fiets aan kunt vastmaken? Ik had het erover met mijn wijkagent in Wittevrouwen. Hij ziet liever niet dat ik mijn fiets slechts op slot zet in een zogenaamd ‘nietje’ (slechts 1 kleine beugelstang in de grond). Hij benadrukt een goed slot en je moet ook het frame vastzetten: ‘Je moet het de dieven niet te gemakkelijk maken’. Mmm. Ik blijf erbij; laten we vooral ook geen gestolen fietsen kopen.

Schermafbeelding 2015-09-16 om 12.50.52