‘Knuffel die heldhaftigen!’

Je zou wel gek zijn om je kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen als je de recente berichten mag geloven. ‘Een raadslid heeft geen leven’ kopte het NRC afgelopen weekend. Het raadswerk wordt niet alleen als zwaar ervaren, uit een onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat veel raadsleden ook te maken krijgen met agressie en geweld. De duizenden kandidaat-raadsleden zijn gewaarschuwd. Toch doen ze volgende maand mee in alle 403 gemeenten. Het is niet altijd makkelijk om raadsleden te vinden, en zelfs als die er zijn blijft het hard werken om een lijst en programma vast te stellen.

Zelf ben ik betrokken geweest bij het (her)oprichten van een lokale afdeling van D66 in Katwijk. Het aantal leden was op twee handen te tellen, maar de ambitie was hoog: ‘Je moet ergens beginnen. Wij willen dat er in 2014 ook in Katwijk op D66 gestemd kan worden’. Voor alles kwam een eerste keer: een eerste interview in de krant, de radio, het vinden van leden die op de lijst willen staan, het schrijven van een verkiezingsprogramma etcetera. Even zag het ernaar uit dat er te weinig leden gevonden konden worden. Het was een dubbeltje op zijn kant. Maar toen zat het mee: D66 Katwijk doet op 19 maart mee met zeven kandidaten. Idealisme en wilskracht zorgden ervoor dat het lukte.

In Utrecht is het een ander verhaal. Zeventien partijen doen mee aan de verkiezingen met indrukwekkende lengtes van kandidatenlijsten. Ook bij D66 stonden de kandidaten in de rij om mee te mogen doen. In totaal doet D66 in vijftig meer gemeenten mee in 2014 dan in 2010. En gelukkig maar: zo valt er iets te kiezen! Inmiddels hebben we nog een maand om de kiezers te overtuigen, om te laten zien wat gemeentepolitiek is en om te vragen hoe hun dorp of stad eruit moet komen te zien. Ik zou zeggen, volg het advies van columnist Marike Stellinga die schreef: ‘Knuffel die heldhaftigen! Want als ook u en ik hen niet waarderen, dan blijven voor de gemeentepolitiek alleen nog ongeïnteresseerde kneuzen over die het doen voor het geld.’

foto-2